„Nu ai nevoie de facultate ca sa inveti ceva!â€
Citesc in presa o declaratie a lui Elon Musk, intreprinzatorul originar din Africa de Sud, cu o avere estimata la 44 de miliarde de dolari, fondatorul firmelor Tesla si SpaceX: „Nu ai nevoie de facultate ca sa inveti ceva!â€
Parcurg intreg articolul, ma gandesc ca afirmatia a fost probabil scoasa din context sau a fost spusa ca o gluma. Dar nu, Musk a fost serios. El considera ca “facultatile sunt practic de placere si pentru a demonstra ca iti faci datoria, dar nu sunt pentru a invata”. Si totodata ii indeamna pe tineri sa se apuce de afaceri, in loc sa piarda timpul prin facultate, pentru ca afacerile sunt singurele care ii pot transforma in oameni de succes.
Am mai intalnit aceasta idee la unii intreprinzatori. La unii. La aceia care, ce surpriza, nu au facut facultate sau au urmat cursurile unei facultati si le-au abandonat dupa un an-doi.
Desigur, poti sa fii un investitor inspirat la bursa (gen Warren Buffett), un vizionar intr-ale computerelor (gen Bill Gates) sau doar un speculant norocos in sectorul imobiliar (aici avem destule exemple autohtone) si sa dai lovitura fara sa ai nevoie de informatiile pe care ti le ofera o facultate. Si sa crezi, in consecinta, ca acestea sunt inutile.
E-adevarat, sunt unele facultati de pe urma carora nu te alegi cu mare lucru sau, mai precis, de pe urma carora e mai greu sa castigi bani. Dar a nega, per ansamblu, utilitatea facultatilor este o tampenie. L-as intreba pe Musk:
“Dom’le, oamenii aia care iti fac tie masinile Tesla sau rachetele Falcon au facultate? Sunt ingineri adevarati, cu scoala, sau doar niste mesteri care lucreaza “din ochi”? Avocatii tai au terminat Dreptul? Arhitectii care ti-au proiectat casa stiu ce e acela un calcul de rezistenta sau au mers la noroc? Medicii care iti supravegheaza sanatatea au terminat Medicina?”
Facultatea nu inseamna niste ani pe care accepti sa ii irosesti doar pentru ca la sfarsit primesti o diploma care ti se cere la angajare sau care iti gadila tie orgoliul. Facultatea este in principiu locul unde niste experti in domenii vitale (profesori de inginerie, medicina, drept) iti transmit cunostintele lor. Este de fapt singurul loc unde se intampla acest lucru, in mod organizat si de o maniera completa, cu verificari periodice si sesiuni de pregatire practica. Unde altundeva daca nu la Facultatea de Medicina poti deveni medic?
Si sa nu amestecam lucrurile aducand in discutie
calitatea pregatirii pe care ti-o ofera unele facultati. Asta e alta poveste. Subiectul acestui articol este strict afirmatia din titlu a lui Elon Musk, o afirmatie cu aer de axioma, pe care mintile necoapte chiar o pot lua de buna.
Nu neg talentul in afaceri al lui Musk sau spiritul lui vizionar. Si nu ii neg nici inteligenta. Sunt convins ca este un tip foarte destept, dar care, din pacate, ilustreaza perfect o zicere a lui Andrei Plesu: "Nimeni nu scapa de episoade in care se comporta prosteste. Toti suntem prosti, dar mai prosti ca oamenii inteligenti, foarte rar..."